Vazelin Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Vazelin bir çok alanda işime yarayan, kendimi bildim bileli evimizde eksik olmayan bir ürün.. Bu yazımda sizlere vazelinin faydaları, nereden çıktığı ve kullanım alanlarının neler olduğunu paylaşmak istiyorum..

Vazelin Robert Chesebrough adlı bir kimya mühendisinin,baba mesleği mühendislik yapmak yerine kimyagerlik yapma isteği ile 1859 Pensilvanya'daki petrol kuyularında Kimyager olarak çalışmaya başladı..Kimyager çalışma sırasında sondaj borularını tıkayan yapışkan bir madde olduğunu ve bu maddenin işçileri yavaşlattığını gördü.Ancak bu madde işçileri yavaşlatmasının yanında ayaklarındaki kesik,yanık,yara gibi cilt rahatsızlıklarını tedavide ediyordu.Bunu göre kimyager bir miktar örnek alarak laboratuvarında uzun incelemeler sonucu cilt dostu, tamamen doğal bir ürün keşfederek biz insanlığa armağan etti.. Doğada her şeyin sebebi olduğuna inan biriyim, asla bir şey sebepsiz yaratılmamıştır yada başımıza gelmez bu olayda bunların bir örneği diye düşünüyorum.. 

Peki vazelin nelere iyi geliyor, nerelerde kullanılıyor? 


  • Duştan sonra vücudunuza masaj hareketleriyle süreceğiniz vazelin cildinizin nem ihtiyacını karşılayacaktır.Özellikle ayak ve ellerinize uygulayacağınız vazelin el ve ayaklarınız pamuk gibi yapacaktır.Her gün tüm vücudunuza süremeseniz bile sıklıkla el, ayak,dirsek ve dizlerinize vazelin sürmeyi alışkanlık haline getirmenizi öneririm. Özellikle kış aylarında ihtimal edilmemesi gereken bir bakım.
  • Çatlayan dudaklarınıza hafif vazelin sürmeniz yumuşacık yine pamuk gibi dudaklara sahip olmanızı sağlayacaktır. Hafif peeling yaptığınız dudaklarınıza vazelin uygulamakta pürüzsüz bir dudağa kavuşmanıza sebep olacaktır..Bunun yanında tedavide edici özelliğini unutmamak gerekir..Özellikle gece yatarken sürün ve sabah ne kadar güzel dudaklarla uyandığınızı görün..
  • Kuru,çatlamış ayak derisine sahipseniz yatarken bolca süreceğiniz vazelin ayaklarınıza çok çok iyi gelecektir.Tabi mutlaka çorap giymelisiniz,pamuklu olmasını tercihe derseniz iyi olur.Bunu genelde annem kış aylarında sıklıkla yapar, özellikle topukları çok kurudur ve bu kür gayet tatmin eder kendisini..
  • Aynı zamanda nasırları olan kişilerinde sıklıkla başvurduğu bir maddedir vazelin. Çeşitli kürleri var, mutlaka içlerinde vazelin kullanırlar.Araştırırsanız çok çeşitli kürlerin olduğunu göreceksiniz, ben deneyimlemediğim için paylaşamıyorum ama faydasının olduğunu duyuyor ve okuyorum..
  • Bir çok sporcu yürüyüş ve koşu öncesi ayaklarına vazelin sürer ve çoraplarını öylece giyerler, bu ayaklarını spor sonrasında rahatlamış olmasını sağlar..
  • Ciltte oluşan pişik,kızarıklık, hassasiyet oluşan kısımlara da vazelin uygulayabilir, bölgenin rahatlamasına ve sürtünmeye bağlı daha fazla oluşacak hassasiyete engel olursunuz..
  • Zor durumda kaldınız, göz makyajınızı çıkaracak bir şey bulamıyorsunuz, göz makyajınızda rahatça ve kolay bir şekilde vazelin ile çıkarabilirsiniz.
Vazelin Nedir? Faydaları Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?
  • Tırnak bakımında da vazelin oldukça fayda sağlayan bir madde..Manikür öncesi tırnak etlerini yumuşatmada kullanıp rahat bir manikür pedikür işlemi uygulayabilirsiniz..Yatarken tırnaklarınıza süreceğiniz vazelin sabah dudaklarınız gibi yumuşacık tırnak etleri ile karşılaşmanıza neden olacaktır..
  • Oje sürmede önce tırnağınıza getirmeden tırnak kenar etlerinize süreceğiniz vazelin,oje bitiminde kenarlara bulaşan ojenin etlerinizden kolayca silinip çıkmasına neden olacaktır..
  • Ayakkabılarınızın vuran kısımlarına bir kaç saat öncesinden vazelin uygulamanız o kısmı yumuşatıp, sertliğini alıp sürtünmeyi engelleyecektir..Ben genelde bir gün evvelinden gece yapıyorum sabaha yumuşacık oluyor, aynı şekilde parmak arası ayakkabı,terliklerinizde de aynı şekilde kullanıp sürtünmeyi önleyebilirsiniz..
  • Cilde etkilerinin yanında kozmetik ürünleri değerlendirmede de kullanılabilen bir madde olan vazelin özellikle kırılan,dağılan yahut farklı bir ürün oryaya çıkarmak isteyenler için en sık başvurduğu maddelerden biri..Özellikle allık yapımını deneyen biri olarak gayette güzel  krem allık ortaya çıktığını söyleyebilirim :)
  • Parfümlerinizin daha uzun süre kalıcılığını sağlamak için bilek içlerinize yadakokunuzu sıkmak istediğiniz bölgelere hafif vazelin sürmeniz daha sonrasında parfümü oralara sıkmanız kokunuzu daha kalıcı olmasını sağlayacaktır.Yine kullandığım bir yöntem ve gerçekten işe de yarayan bir püf noktası..
  • Saçlarınızı boyamada evvel alın kulak gibi boyanın ulaşabileceği yerlere bolca vazelin sürmeniz cildinize boyanın bulaşmasın engelleyecektir..
  • Deri ceketlerinizi ilk alındığı kadar yenilemekde çok kolay.Bir bez veya sünger yardımıyla vazelini ceketinizin her yerine sürüp fazlalığı da kuru bir bez ile alıyorsunuz.Sonrasında yenilenmiş bir ceketle karşılaşıyorsunuz, özellikle mevsim geçişlerinde kaldırmadan önce benim hep yaptığım şeydir bu. Ayrıca bazı ceketler aşınmadan dolayı ses çıkarırlar ki bu benim en nefret ettiğim şeydir, bu gibi durumlarda yine vazelinden yardım alıyoruz, ancak dikkat edi sadece kol altınıza sesin çıkan yerlerine sürmeyin her yerine sürün ki vazelin sürülen yer yenilenmiş parlak canlı, diğer yerler mat ve eski görünecektir, bu farklılığı engellemek için sürmüşken her yerine vazelini sürmeniz en iyisi..
  • Açılmayan kapaklar, çeşme vidaları, süpürge aparatları vs daha bir çok yerde vazelinden yardım alabilirsiniz.Bu yazı daha çok uzayabilir çünkü fayda sağlamayan yeri yok yok.. Vazelin tamamen doğal olduğu için son kullanma talimatı olmayan yegane ürünlerden.. Saf katkısız vazelini eczanelerden alacağınız gibi çeşitli marketlerden aktarlardan da satın alabilirsiniz..Ben cam kavanozu eczaneden aldım örneğin, istenirse kendilerinin de kullandığı vazelinden de doldurabiliyorlar siz bir kutu götürüyorsunuz, bu şekilde de alabilirsiniz..
Umarım faydalı bir yazı olmuştur, Vazelini kesinlikle tavsiye ediyor her evde bulunmasını öneriyorum..

34 yorum :

  1. Kalemine sağlık canım çok güzel bir yazı olmuş, vazelin gerçekten olmazsa olmaz ürünlerden :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle canım her evde olması gereken bir ürün.Çok teşekkür ederim canım benim 😊

      Sil
  2. Bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık.Ne çok faydası varmış.Keşke biraz alışabilsem yapısına..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok teşekkür ederim begenmenize sevindim.Evet yapısı biraz değişik ama alışınca görülmüyor işte.

      Sil
  3. Ben özellikle topuklarım için kullanıyorum. Evde her daim bulunan bir ürün

    YanıtlaSil
  4. elindeki vazelini eczaneden mi aldın yani canım ? çok faydalı bir yazı olmuş emeğine sağlık zevkle okudum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canım istediğin kadar alabileceğin gibi boyle hazır kavanozlara yapıpta isteyenlere veriyorlar.Çok teşekkür ederim canım beğenmene sevindim.

      Sil
  5. Canım benım aynen bir çok marka var,saf katkılı vs sonuçta hepsi vazelin ve çok faydalı.Beğenmene çok sevindim güzel gözlüm benimm <3:**

    YanıtlaSil
  6. tırnaklarıma ve dirseklerime kullanıyorum ben genelde ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bende en cok tırnak bakımımda kullanıyorum.

      Sil
  7. Ellerine sağlık canım arkadaşım :) Her şeyin doğalı faydalı ve güzel... Eczanelerden alabilceğimi bilmiyordum, çok iyi oldu öğrendiğim. :) Deri ceketlere de deneyeyim bu sene :) Ellerine sağlık can arkadaşım benim <3 <3 <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can arkadaşım benim çok teşekkür ederim beğenmene çok teşekkür ederim <3 Evet eczanelerden rahatlıkla alabilirsin canım benim hem saf hemde istediğin kadar alabiliyorsun.Çoook teşekkür ederim canım arkadaşım benim 😍😘

      Sil
  8. vazelinsiz bir ev düşünemiyorum gerçekten :)

    YanıtlaSil
  9. Say say bitmez cidden ben en cok dudaklarıma uyguluyorum diğer etkilerini pek bilmiyordum teşekkürler <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım say say bitmiyor kullanım alanları. İşine yaramasına sevindim <3

      Sil
  10. Kücüklügümden beri annem yatarken ayaklarina bolca vazelin uygular ve corap giyip yatardi, sonradan ben de basladim bunu yapmaya :) Ellerinize saglik bilgilendirici bir yazi oldu benim icin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem kışları sürekli yapar, ben çorapla yatamadığım için yapmıyorum ama sanıyorum bu kış alıştırıcam bir şekilde başlıycam, çünkü cidden çok güzel yapıyor ayakları :) Rica ederim, beğenmenize çok sevindim :)

      Sil
  11. Çok güzel bir yazı olmuş :) sürekli kullanırım ben de kutu kutu gidiyor :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim :) Aynen demirbaşlardan :)

      Sil
  12. Çok bilgilendirici ve dolu dolu bir yazı olmuş emeğinize sağlık..Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim beğenmenize çok sevindim..Sevgiler..

      Sil
  13. Emeğine sağlık, çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Ancak eklemek istediğim birkaç şey var. Doğal olan her şey sağlıklı demek değildir bence. Evet vazelin doğal ancak bir petrol ürünü ve ben kişisel olarak cildimde kullanmama taraftarıyım. Ayrıca vazelin cilde nem vermez. Sadece cildin havayla temasını kestiği için nem kaybını önler. Yaraları iyileştirmesinin sebebi de bu. Havayla temas etmeyince daha çabuk iyileşiyor. Ancak sağlıklı cildin nefes almasını engellemek benim tercih edeceğim bir şey değil. Ancak deri ürünlerin bakımında, kapak açmaya çalışırken falan epey faydalı olabilir gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim güzel ve açıklayıcı yorumun için. Bende doğal olan herşeyin sağlıklı yararlı olduğunu düşünmüyorum ancak vazelinin çıkışı, daha sonraki insanlar üzerindeki olumlu etkileri ve çok uzun yıllardır da var olduğunu düşününce sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum ileriki zamanlarda da.Özellikle kış aylarında kuruyan çatlayan yerlerimde çok severek kullanıyorum, nem yumuşaklık adı her neyse cildime iyi geldiğini, rahatladığını hissediyorum.. Ancak elbette haklısın bu tamamen şahsi bir tercih ve haklı sebeplerin muhakkak ki var,tekrar teşekkür ediyorum güzel yorumun için..

      Sil
  14. Genelde topuklarıma ve tırnaklarım için kullanıyorum. Çok işe yarıyor..

    YanıtlaSil
  15. Ayak bakimi tirnaklar ve saç biyasi öncesi yillardir kullanirim. Vazgeçilmezim diyebilirim.

    YanıtlaSil
  16. ben şimdiye kadar hiç vazelin kullanmadım desem. adını duyuyordum ama hiç alıp da denemedim. tabii yazdığın bu faydalardan sonra denememek olmaz.

    çok bilgilendirici, güzel bir yazı olmuş. emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir vesile olmasına çok sevindim, kullanmaya başladıkça eksik etmeyeceksin evinden eminim.. Çok teşekkür ederim..

      Sil

Lütfen yorumlarınıza link eklemeyiniz! Link eklenen yorumlar YAYINLANMAYACAKTIR!

Copyright © Başka Güzel