Kozmetikte Kullanılan Yabancı Terimler

Blogumu ilk açtığım dönemlerde kaleme aldığım Drugstore-High End terimlerin ne anlama geldiğini burada ki yazımda sizlerle paylaşmıştım, şimdi ise gün geçtikçe yeni yeni terimlerin eklendiği kozmetik dünyasına dair bir çok yerde karşılaştığımız yabancı terimlerin Türkçe anlamlarını sizlerle paylaşıcam..
pan, project pan, cruelty free, sheer, smokey eyes, wishlist, tuturial, challenge, Drugstore, High-end,
Swatch: Örnekleme demek.Bir ürünü daha net anlayabilmeniz açısından biz blogger veya youtuberların ürünü ellerine,kollarına sürerek sizlere görsellediği olaya deniyor..

Dupe: Benzer,muadil demek. Pahalı bir ürünün daha uygun fiyatlı olanına bu tabir veriliyor diyebiliriz.. Buna en yakın örnek Nars orgasm allığın muadili Wet n Wild - Pearlescent Pink gibi..

Mind End: Hight end ile Drugstore arasında orta ayarda ürünlere verilen isimdir. Bir diğer yazımda The balmın Drugstore olduğunu söylemiştim ancak aslında mind end diyebiliriz bu markaya.Golden rose Drugstore daha uygun bir terim..

Hit the Pan: Kullanılan ürünlerin azalmaya, dibini görmeye başlanması demektir.Özellikle yabancı youtuber bu tabiri oldukça sık kullanırlar..

Project Pan: Yabancı youtuberların sıklıkla kullandığı bizimde artık lugatımıza yerleşen bir diğer ünlü terimse biran önce bitirmek üzere olduğunuz ürünlere öncelik verme anlamında kullandığımız Project Pan. Çoğu yerde görmüşsünüzdür, project pan 10, 20. Bu 10 ürün bitene kadar sadece bunları kullanıcam demektir..Bu proje özellikle fazla kozmetik ürünü olan kişilerin sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir..

Cruelty Free: Ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmeyen, farklı yöntemlerle geliştirilen metodlarla ürünleri test edip piyasaya sunan anlamına gelir..Gönül isterki tüm markalar Cruelty Free olsun ve bizde sadece bunlarla üretilen ürünleri kullanalım ancak günümüz şartlarında ihtiyaç dahilinde biraz zor oluyor, olabildiğince tercihim bu yönde de olsa ne yazık ki çoğu zaman uyamıyorum:(

Glitter: İçerisinde minik ancak daha belirgin taneciklere sahip simcikler olan ürünlere verilen isimdir..

NOTD: Yabancı blogger youtuberlarda sıklıkla gördüğümüz günün ojesi anlamına gelen terimdir,tıpkı LOTD:Günün ruju, FOTD:Günün makyajı, EOTD:Günün göz makyajı anlamına geldiği gibi..

Sheer: Yok gibiye yakın, oldukça hafif yapılan makyaja verilen isimdir..Nude ile anlam benzerliği olan ancak birbirinden farklı kelimelerden biridir..Transparandan daha çok renkli ancak çok hafif bir makyajdır..

Smokey-Eyes: Dumanlı göz makyajı.Genellikle siyah-gri kahve rengi ağırlıklı, dumanlı daha nostaljik bir göz makyajına verilen isimdir..

Wishlist: Bir dilek listesidir.Özellikle yılbaşında hemen hemen herkes bir Wishlist hazırlamış ve yayınlamıştı,videosunu çeken vloggerlar dahi olmuştu. Bir çok özel gün için hazırlanan bu listeye size alınmasını istediğiniz ürünleri yazıyor kendinize bir dilek listesi hazırlıyorsunuz, bu bir nevi 'bana mümkünse bunlardan birini alın, nasıl sevinirim anlatamam' anlamına gelir :)

Tutorial: Kelime anlamı eğitim,eğitimi olan, genellikle ürünleri deneyimlemek, örneklemek daha yakından anlatabilmek adına çekilen videolara eklenen terimdir.Örneğin The Balm Meet Matte Tutorial..

Challenge: Kelime anlamı Meydan okumadır.Özellikle yabancı youtuberların birbirlerini etiketleyerek karşılıklı atışması yani meydan okumasına verdiği isimdir.

Umarım aklınıza takılanlara küçük bir ışık olmuştur..

14 yorum :

  1. süper yazı canım çok faydalı olmuş !:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene çok sevindim canım, teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Ellerine sağlık canım benim, bilgilendirici bir yazı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım benim beğenmene çok sevindim, teşekkür ediyorum :)

      Sil
  3. bilgilendirici bir yazı olmuş bu genelde türkçeye çeviriyorum kullanırken ama bazısı türkçede hakikaten anlamını yitiriyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen canım çoğu kelime çevrildiğinde farklı şekillerde çevriliyor tam karşılığı alınamıyor, çok iyi dil bilmek gerekiyor sanırım net karşılığını alabilmek için..

      Sil
  4. Güzel bilgilendirici bir yazı olmuş emeğine sağlık ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmene sevindim canım, teşekkür ediyorum <3

      Sil
  5. faydalı bir yazı olmuş bilmediğim bir kaç kelimeyi ögrendim sayende :)

    YanıtlaSil
  6. Makyaj bloglarını yeni takip etmeye başlamıştım yazılar çok hoş ama bazı terimlerde tıkanıyordum karşılığı birebir olmuyordu çok iyi olmuş bu post teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaramasına sevindim :) Bir çok kez karşılaşıyoruz, akıl karışabiliyor :)

      Sil
  7. Baya baya yararlı bir yazı olmuş gerçekten.İnsan youtube da video izlerken ya da bir blogta yazı okurken sıkça denk geliyor bunlar gibi terimlere.Uğraşmış baya yazmışsın ellerine sağlık ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşe yaramasına seviniyorum çünkü cidden karıştıran kişiler var bende onlardan biriydim ilk zamanlar,teşekkür ederim:)

      Sil

Lütfen yorumlarınıza link eklemeyiniz! Link eklenen yorumlar YAYINLANMAYACAKTIR!

Copyright © Başka Güzel